Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

"Πράσινη" μετακίνηση εντός και εκτός πόλης!

Αφηστε το αυτοκινητο στο σπιτι....



Εναλλακτικοι τροποι που θα ωφελησουν εσας και το περιβαλλον!

Οι πιο οικολογικές μεταφορές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών αλλά και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο δρόμος χαράσσεται με μια σειρά από καινοτόμα σχέδια σε όλη την Ευρώπη.
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα μέσα μεταφοράς συμβάλλουν σημαντικά στις κλιματικές αλλαγές και αυξάνονται γοργά. Περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από τις μεταφορές, και σχεδόν το 90% αυτών είναι από τις οδικές μεταφορές. Ωστόσο, τα ταξίδια με αυτοκίνητο μπορούν να αντικατασταθούν εάν υπάρχουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις, ιδιαίτερα στις κωμοπόλεις και τις πόλεις.

Ποιοι είναι λοιπόν οι καλύτεροι τρόποι για να βγουν οι άνθρωποι από τα αυτοκίνητα και να μπουν σε πιο οικολογικά μέσα μεταφοράς;

Δύναμη στα πετάλια

Χάρη στις μηδενικές εκπομπές άνθρακα, τα ποδήλατα είναι τα ιδανικά οικολογικά οχήματα. Πολλές πόλεις το έχουν αντιληφθεί αυτό, και αρκετές από αυτές σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να γίνουν πιο φιλικές στα ποδήλατα.
Η Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ και η Γκεντ στο Βέλγιο είναι γνωστές για τα ποδήλατά τους. Αλλά η πόλη του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία έχει ακόμη περισσότερους ποδηλάτες, χάρη σε μια ειδική πολιτική για την ενίσχυση της ποδηλασίας που εφαρμόζεται ήδη από τη δεκαετία του ’80.
Η πόλη διαθέτει ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων και λωρίδων που επεκτείνεται ως τα προάστια και συμπληρώνεται από υπηρεσίες στάθμευσης και ισχυρά μέτρα στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Το μεσαιωνικό κέντρο της πόλης κυριαρχείται πλέον από τα ποδήλατα και τους πεζούς, και το ένα τρίτο των εργαζομένων πηγαίνει στη δουλειά με το ποδήλατο.
Τελευταία, σε αυτή τη δίκυκλη επανάσταση έχουν προστεθεί το Παρίσι και οι Βρυξέλλες, που πρόσφατα παρουσίασαν προγράμματα ενοικίασης ποδηλάτων. Για ένα μικρό ποσό, ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει ένα ποδήλατο, να κάνει τη βόλτα του και να το αφήσει σε ένα από τα πολυάριθμα σταντ ποδηλάτων που υπάρχουν στην πόλη.
Στη δική μας Θεσσαλονίκη, η κατασκευή ποδηλατοδρόμων άρχισε πέρυσι (2009) το καλοκαίρι και το πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε περί τα μέσα Νοεμβρίου με 8 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομου να δίνονται στην κυκλοφορία, πέραν των ήδη υπαρχόντων 4 χιλιομέτρων στην Νέα Παραλία.
Η εφημερίδα Μακεδονία δημοσίευσε το 2008 άρθρα σύμφωνα με τα οποία το δίκτυο ποδηλατοδρόμων θα ήταν πιο εκτεταμένο αλλά θα μετείχαν και οργανισμοί ενοικίασης ποδηλάτων, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει και ας ήταν θεωρητικά μέσα στα σχέδια του δήμου.
Ελληνικές πόλεις με εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, είναι η Λάρισα, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο κα. Ωστόσο φαίνεται ότι τόσο οι ποδηλάτες φοβούνται να τους χρησιμοποιήσουν (λόγω της ασέβειας και απροσεξίας των οδηγών ΙΧ) όσο και ότι οι δήμαρχοι και οι τοπικές αρχές των πόλεων δεν τους προωθούν κατά πως πρέπει.


Οικολογικά λεωφορεία

Η ενίσχυση της χρήσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς μπορεί να καταστήσει τις πόλεις πιο αειφόρες. Ακόμη περισσότερο δε, εάν το σύστημα μεταφορών που χρησιμοποιείται βρίσκεται στην αιχμή της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Πολλές πόλεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπουν τα λεωφορεία και άλλα οχήματα βαρέως τύπου που χρησιμοποιούν, ώστε να λειτουργούν με φυσικό αέριο, που ρυπαίνει λιγότερο από το πετρέλαιο. Ένα από τα πιο εφευρετικά προγράμματα αυτού του τύπου εφαρμόζεται στη Λιλ της βόρειας Γαλλίας. Ο δήμος κατασκευάζει μια μονάδα που θα μετατρέπει λύματα και απορρίμματα σε βιοαέριο το οποίο θα χρησιμοποιούν τα λεωφορεία του.
Σε όλη την Ευρώπη, προοδευτικές πόλεις χρησιμοποιούν ¨οικολογικά¨ οχήματα, ή " οχήματα που σέβονται το περιβάλλον"
Στην Αθήνα, δεν κυκλοφορούν ακόμη τέτοια λεωφορεία, όμως υπάρχουν λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο, με μειωμένες εκπομπές ρύπων κλπ.


Χρεώσεις για χρήση δρόμων και μονά-ζυγά

Εάν τρόπος ενίσχυσης των εναλλακτικών μορφών μεταφοράς είναι οι χρεώσεις για τη χρήση των δρόμων. Το Λονδίνο είναι η μεγαλύτερη πόλη που έχει εφαρμόσει χρέωση «συμφόρησης» για τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στο κέντρο. Αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού ήταν να μειωθεί κατά έως ένα τρίτο η κίνηση και πάνω από 15% οι εκπομπές CO2 από την εισαγωγή του το 2002.

Στην Αθήνα επί πολλά χρόνια εφαρμοζόταν με επιτυχία το σύστημα μονών-ζυγών πινακίδων, με ορισμένα αυτοκίνητα νακινούνται στο κέντρο ορισμένεςμέρες, και ορισμένες άλλες άλλα αυτοκίνητα. Δεν εξαλείφθηκε το τρομερό κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά περιορίστηκε και βελτιώθηκε η ζωή στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν ωστόσο πολύ πιο "πράσινες" λύσεις....


Αγόρασε καθαρότερα αυτοκίνητα...

Χάρη στις νέες τεχνολογίες, τα αυτοκίνητα προκαλούν τώρα λιγότερη ζημιά στο περιβάλλον. Τεχνολογίες όπως το flexi-fuel, οι υβριδικοί κινητήρες ή τα αυτοκίνητα που κινούνται με αέριο ή ηλεκτρισμό χρησιμοποιούνται ήδη. Η ευρύτερη χρήση τους όμως καθυστερεί λόγω της έλλειψης υποδομών, όπως π.χ. τα κατάλληλα πρατήρια καυσίμων.
Μια σειρά πέντε έργων στην Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία έχει στόχο να ενισχύσει τη χρήση τέτοιων οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων (AFV). Στα μέτρα που προήγαγαν τα έργα αυτά περιλαμβάνεται η ενθάρρυνση εταιριών ή τοπικών αρχών που διαθέτουν στόλους αυτοκινήτων να αγοράσουν AFV. Αυτό γίνεται με την παροχή οικονομικών κινήτρων για την αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων με AFV και την προώθηση της ανάπτυξης αγορών για μεταχειρισμένα οχήματα.

...ή μοιράσου το κόστος / το αυτοκίνητο !!!!

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι η προώθηση της κοινής χρήσης αυτοκινήτων (car-sharing), όπως γίνεται στις Βρυξέλλες και στη Βρέμη της Γερμανίας. Όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν πρόσβαση σε αυτοκίνητα σταθμευμένα σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι πελάτες χρεώνονται ανάλογα με το χρόνο και την απόσταση που διανύουν, πράγμα που μειώνει τα μη αναγκαία ταξίδια, καθώς και το συνολικό αριθμό αυτοκινήτων στο δρόμο. Στη Βρέμη το πρόγραμμα είχε 30 μέλη το 1990 και έφτασε τα 3000 το 2003, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 2000 τόνους το χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μια ετήσια διεθνής εκδήλωση που προωθεί τα αειφόρα μέσα μεταφοράς: περπάτημα, ποδηλασία, δημόσια μέσα μεταφοράς, κοινή χρήση αυτοκινήτων και συλλογική χρήση αυτοκινήτων (car-pooling). Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, οι τοπικές αρχές σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν θα διοργανώσουν δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και θα παρουσιάσουν μόνιμα μέτρα, όπως νέοι ποδηλατόδρομοι και προγράμματα κοινής ή συλλογικής χρήσης αυτοκινήτων. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στη διεύθυνση: www.mobilityweek.eu/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου