Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Επίσκεψη στον ποταμό Σόρτσα

Τη Δευτέρα το πρωί, σαν να λέμε 2/8/2010 ξεκινήσαμε με πρωινό ξύπνημα στις 7...Στις 8.00 φύγαμε από την Pliskovica και μέσω επαρχιακού δρόμου (βάσανοοοοο...), φτάσαμε στη Νόβα Γκορίτσα και από κει στον ποταμό Σόρτσα, στη βορειοδυτική Σλοβενία. Μιάμιση ώρα μας πήρε και ήμασταν πτώματα....
Το ποτάμι απίστευτα καθαρό, με κάτι σμαραγδένια νερά θαύμα....
Θεωρείται από τα πιο καθαρά ποτάμια στην Σλοβενία αλλά και στην Ευρώπη, το νερό είναι διαυγές και το χρώμα του υπέροχο.

Το θέμα είναι ότι το νερό δεν θα ήταν έτσι, αν οι άνθρωποι δεν είχαν προβλέψει να κάνουν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού για την επεξεργασία αστικών λυμάτων των γύρω οικισμών... Η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού λειτουργεί από το 1985, κατασκευάστηκε από πολιτικούς μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους και χημικούς μηχανικούς του εξωτερικού, ενώ πλέον διοικείται από ντόπιους μηχανικούς.

Έχουν φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο, ώστε τελικά το 90% των αποβλήτων/λυμάτων/ακαθαρσιών να φιλτράρεται και να συγκρατείται. Το νερό που καταλήγει στο ποτάμι δεν προέρχεται από βιομηχανικά λύματα, για το λόγο αυτό δεν περιέχει βαρέα μέταλλα. Δεν προέρχεται από καλλιεργούμενες περιοχές και δεν φέρει νιτρώδη ή άλλα ιόντα που θα χρειαζόταν εξισσορόπηση.
Τα αστικά λύματα είναι εύκολο να καθαριστούν, με χρήση ειδών βακτηρίων που τρέφονται με αυτά, και τα αποσυνθέτουν και εξουδετερώνουν , ώστε το νερό που επιστρέφει στην ροή του ποταμού να είναι πεντακάθαρο.

Πρώτα τα στερεά λύματα απομακρύνονται σε κοντέινερς, στη συνέχεια τα υγρά λύματα πηγαίνουν στην πρώτη λίμνη όπου εμπλουτίζονται σε οξυγόνο γιατί τα βακτήρια είναι αερόβια. Στη δεύτερη λίμνη τα βακτήρια μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά τους με τη βοήθεια αναμικτήρων και αντλιών οξυγόνου. Στην τρίτη λίμνη, είδη φυτών και φυκών που ζουν στην επιφάνεια του νερού, βοηθούν στον περαιτέρω καθαρισμό του. Τα στερεά, η λάσπη μένει στον πάτο, από πάνω έχουμε καθαρό νερό και επί αυτού τα φύκη. Τα φύκη ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα παίρνουν και τα καίνε και τα αντικαθιστούν. Μετά τους απαραίτητους ελέγχους το νερό απελευθερώνεται στο ποτάμι.
Όλη η διαδικασία ελέγχεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, που εμφανίζει κάθε νέο σφάλμα και δίνει δυνατότητα ελέγχου καθε παραμέτρου και σημείου.
Καλά όλα αυτά, το όλο θέμα φαίνεται να δουλεύει άψογα, αν και με το που βγήκαμε από κει και πήγαμε προς το ποτάμι, όπου έλαβε χώρα πριν λίγο καιρό ένα φεστιβάλ νέων. Δυστυχώς η κατάσταση ήταν απογοητευτική με δύο κοντέινερς για σκουπίδια άδεια, και δίπλα έναν σωρό από σακούλες σκουπιδιών...Τελοσπάντων.οι νεαροί σλοβένοι θα μπορούσαν και καλύτερα.... :Ρ

αυτά για την επίσκεψη στο ποτάμι.....
Ακολούθησε εκδρομούλα στην περιοχή Bohinj και στο απερίγραπτο μαγευτικό Bled.....
φωτογραφίες ακολουθούν....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου